Početna

        

 

 

 
 
Opći podaci

Povijest Motovuna

Mapa Motovuna

Socijalna skrb

Vizija

Naselja na području Općine Motovun

Kontakti

Pristup informacijama

        

 

 

 
Ustrojstvo

Načelnik

Vijeće

Jedinstveni upravni odjel

Mjesna samouprava

Stalna radna tijela

Komisija

 

 

 

        

 

 

 

 
Kultura

Festivali i manifestacije

Arhitektura

Poznate ličnosti

Tradicija

         

                                                    

 

Dokumenti

Program razvoja

Akti i dokumenti

Obrasci za građane

Javna nabava

Natječaji i oglasi

Sponzorstva i donacije 

Tablica ugovora i radova

Prostorni planovi

Investicije - IPARD mjera 301

 

 

 

      

 

Službeni glasnik

 

Financijske potpore
 
Gospodarstvo

Financijska
 izvješća

Političke 
aktivnosti

 

 

 

 

 

 

Italija - Regija Polesine

Tiskanje brošure "Venecijanska kulturna baština", jedna je od osnovnih aktivnosti proveden u sklopu projekta "Unapređenje arhitektonske baštine na sjevernom Jadranu - zajednički korijeni u Venecijanstvu", zajedničkog projekta Općine Porto Viro, Općine Taglio di Po, Općine Ariano nel Polesine, Općine Motovun, Općine Grožnjan, te Grada Poreča.

Promocija prezentacije brošure održala se 2009. godine u Poreču, na kojoj su sa strane Općine Motovun prisustvovali Elvis Linardon, Predsjednik općinskog vijeća Općine Motovun i Karmen Grubor, Pročelnica JUO Općine Motovun. Predsjednik konzorcija za razvoj Polesine Angelo Zanellato naglasio je na prezentaciji kako se ovim projektom nastavilo putovanje k otkriću mjesta koja čuvaju tragove venecijanstva, znakova koje su ostavila stoljeća prisutnosti Mletačke Republike, mjesta koja mogu pružiti posjetiteljima čaroban ugođaj bogate povijesti i kulture. "Realizirajući ovaj projekt uputili smo se putem koji vodi iz Istre u Veneto i obrnuto, kako bi otkrili mnoga blaga, dokaze zajedničke povijesti prepoznatljive u arhitekturi, u ulicama i na trgovima. Ta mjesta čuvaju sjećanja koja ih združuju i koja treba valorizirati u kontekstu suradnje, kako bi učvrstili onaj most između dvije obale Jadrana - koji obogaćuje, stvara nove ideje, potiče rast i razvoj".

Cijeli projekt financirala je Regija Veneto, sredstvima osiguranih regionalnim zakonom 15/1994 koji se odnosi na zahvate očuvanja i vrednovanja kulturne baštine koju je u Istri i Dalmaciji ostavila Serenissima. Brošura je tiskana na talijanskom, hrvatskom i engleskom jeziku i besplatno će se moći nabaviti u turističkim zajednicama i općinama. U uvodu brošure pročelnica za međunarodne odnose Regije Veneto, gospođa Marialuisa Coppola je zapisala : "Svake godine razne se inicijative provode u ovim područjima, jačajući povijesnu i jezičnu vezu između Veneta , Istre i Dalmacije, koje doprinose očuvanju bogate arhitektonske, povijesne, umjetničke i kulturne baštine venecijanske matrice prisutne na ovom području. U sklopu ovih inicijativa nalazi se i ovaj projekt, u ozračju sve bolje suradnje između lokalnih vlasti dviju obala Jadrana i s ciljem proširenja turističke ponude".

Motovun je u brošuri prezentiran kao vrlo značajan srednjovjekovni gradić sa bogatom kulturno-povijesnom baštinom (Crkva Sv.Stjepana , Gotičko-romanički toranj-zvonik, Crkva Blažene Djevice Marije od Vratiju, Palača Polesini, Crkva Sv. Ciprijana, Gradska loža, Komunalna palača).

 

banner vertikalni