Početna

        

 

 

 
 
Opći podaci

Povijest Motovuna

Mapa Motovuna

Socijalna skrb

Vizija

Naselja na području Općine Motovun

Kontakti

Pristup informacijama

        

 

 

 
Ustrojstvo

Načelnik

Vijeće

Jedinstveni upravni odjel

Mjesna samouprava

Stalna radna tijela

Komisija

 

 

 

        

 

 

 

 
Kultura

Festivali i manifestacije

Arhitektura

Poznate ličnosti

Tradicija

         

                                                    

 

Dokumenti

Program razvoja

Akti i dokumenti

Obrasci za građane

Javna nabava

Natječaji i oglasi

Sponzorstva i donacije 

Tablica ugovora i radova

Prostorni planovi

Investicije - IPARD mjera 301

 

 

 

      

 

Službeni glasnik

 

Financijske potpore
 
Gospodarstvo

Financijska
 izvješća

Političke 
aktivnosti

 

 

 

 

 

 

Češka - Grad Chrudim

Na temelju međusobne suradnje i prijateljskih odnosa započetih povezanosti životom i djelom velikog šumara i izumitelja Josefa Ressela, u listopadu 2007. godine po prvi se put delegacija Motovuna na čelu sa Načelnikom, Slobodanom Vugrinec, pojavila na svečanom obilježavanju 150 godina smrti ovog velikog čovjeka u Gradu Chrudim u Češkoj. Prijateljstvo i suradnja nastavila se posjetom delegacije grada Chrudima Motovunu, kada je i Motovun obilježio taj svečani dan u prosincu iste godine. Zbog mnogih stvari koje međusobno povezuju ova dva grada, a prvenstveno život i djelo Josefa Ressela i zajedničko bogato kulturno-povijesno naslijeđe, Gradonačelnik Chrudima poslao je kao prijedlog za produbljivanje suradnje da se gradovi međusobno povežu i temeljem tradicionalnih kulturnih festivala – Motovun film festival i Puppeteers festival u Chrudimu (festival lutaka). U sklopu toga Chrudimska četveročlana delegacija posjetila je jubilarni 10. Motovun film festival 2008. godine.

Tom je prilikom Načelnik Općine Motovun započeo dogovore oko mogućnosti bratimljenja tih dvaju gradova, kojim bi se i službeno zapečatila izuzetna suradnja potaknuta njihovim sličnostima. Načelnik Chrudima je slijedom toga ponovno pozvao motovunsku delegaciju u svoj grad, kako ista nije bila u mogućnosti odazvati se na poziv na Festival lutaka zbog priprema uoči MFF-a. Načelnik Općine Motovun je prihvatio poziv, te je motovunska delegacija u sklopu koje su bili: Efrem Močibob, predsjednik Općinskog vijeća Općine Motovun, Karmen Grubor, v.d. Pročelnice JUO Motovun, Edi Bellini, Vijećnik Općinskog vijeća Općine Motovun i Silvia Šegon referentica za društvene djelatnosti u JUO Motovun, prisustvovala svečanom obilježavanju grada Chrudima koje se održalo dana 05. i 06. rujna 2008. godine.

Zajedničko kulturno umjetničko bogatstvo Motovuna i Chrudima može se uočiti pri samom dolasku u Chrudim. Kvalitetna i bogata gradska zona spomenika, očituje se u dobro očuvanoj srednjovjekovnoj strukturi grada unutar koje je smješten i gradski centar, te glavni trg Josefa Ressela sa svojom spektakularnom arhitekturom iz razdoblja baroka. Sličnost sa Motovunom može se vidjeti i u tome jer je grad Chrudim imenovan kao „Povijesni grad 2002. godine“, a u gradu se nalazi 98 spomenika koji su ušli u registar nepomičnih kulturnih objekata. Dominantan spomenik centra grada je Crkva Blažene Djevice Marije, u kojoj se ispod oltara nalazi i dio ostatka gradskih zidina koje su demontirane.

U Chrudimu se nalazi i Regionalni muzej Josefa Ressela, jedan od najvećih kulturnih investicijskih projekata, koji je najimpresivnija građevina u povijesti grada u kojoj se sada nalazi nacionalni povijesni muzej, te je između ostalog velik dio muzeja osiguran za prikaz života i djela Josefa Ressela.

Vezano za još jednu važnu zajedničku točku Motovuna i Chrudima, tu da su oba domaćini velikih festivala, Motovun – MFF-a i Chrudim - Festivala lutaka, važno je spomenuti da se u Chrudimu nalazi muzej lutkarske kulture. To je muzej izravno povezan sa festivalom lutaka u Chrudimu koji pokazuje kratak pregled povijesti lutkarstva u Češkoj naglašavajući početak lutkarstva i brojne aspekte raznolikosti u umjetnosti izrađivanja lutaka u svijetu.

Izvor: S.Š.

banner vertikalni